iParken - smarte hjem rigget for fremtiden
iParken er det første i sitt slag i Bodø. Solceller på takene, varmepumper, felles ladeløsninger og vannkraftgaranti gjør det mulig for beboerne å leve helt på lag med miljøet - og holde energikostnadene nede.
Leilighetsprosjektet iParken legger til rette for at beboerne kan ha en grønn, bærekraftig og energieffektiv livsstil. Yve har gjennom Polar Kraft levert energiløsningene.
iParken består av 114 leiligheter fordelt på fire lavblokker i Rønvika i Bodø. I prosjektet er bærekraft et gjennomgående stikkord. I oppføringen av byggene er det gjenbrukt betong og materiale fra nedlagte Kirkhaugen skole. I tillegg er leilighetene reist i miljøvennlige materialer.
Det nylig ferdigstilte prosjektet representerer på mange måter fremtidens måte å bo og leve på, forteller prosjektsjef i Corponor AS, Bernt Charles Hargaut.
- Visjonen bak iParken er at vi skal vise handlekraft inn i det grønne skiftet, og vi er stolte over resultatet og at boerne her har fått moderne, smarte og energieffektive hjem. Det har også vært spennende å utfordre Polar Kraft på å få på plass de tekniske løsningene som prosjektet har krevd, sier Hargaut.
Årlig solkraftproduksjon på 105.000 kWh
iParken er utstyrt med en egen energisentral som henter energi fra solceller og luft-til-vann-varmepumper.
Polar Kraft har gjennom en underleverandør formidlet leveranse av solceller på leilighetenes tak. Solcellene, som utgjør Bodøs første store satsing på solkraft, består av om lag 850 kvadratmeter med solceller som til sammen har en årlig produksjon på hele 105.000 kWh.
- Hvordan er deres erfaring med å satse på solceller i Bodø?
- Så langt er vår erfaring ubetinget god. Bodø har optimale forhold for solceller siden vi ligger på polarsirkelen med flest dagslystimer i Europa gjennom et år. I tillegg har Bodø svært gode temperaturer for effektiv solkraftproduksjon, sier Hargaut.
Verdien av overproduksjon fra solceller lagres
Polar Kraft leverer opprinnelsesmerket strøm til iParken. Dette betyr i praksis at beboerne kan være trygge på at det produseres de samme mengdene med fornybar energi som sameiet forbruker.
Opprinnelsesmerket energi i kombinasjon med egenproduksjon fra solceller gjør at iParken driftes så tett på 100 % fornybar energi som man kan komme, forteller Eyvind Hanssen, digital forretningsutvikler i Yve.
Hanssen har jobbet tett på iParken-prosjektet fra start til slutt. Til iParken har man levert et bredt spekter av energiløsninger fra hele porteføljen, både i forhold til strøm og tilleggsprodukter. Å få på plass en teknisk løsning for å utnytte kapasiteten på solcellene til det beste for sameiet har vært blant hovedutfordringene i prosjektet.
- Tidlig i prosessen så vi på mulighetene for å sette inn en fysisk batteribank i kjelleren i hver enkelt boligblokk. Dette skulle imidlertid vise seg å bli for kostbart, så vi jobbet isteden frem en løsning der vi kan tilby en såkalt solkonto til sameiet, sier Hanssen, og forklarer:
- Dette fungerer som et virtuelt batteri, der verdien av all overskuddsproduksjon fra solcellene lagres. Sameiet kan benytte overskuddet til å redusere de totale energikostnadene i vinterhalvåret, eller i perioder når solcellene produserer mindre energi. På denne måten holder iParken energikostnadene nede.
Smarte leiligheter og felles ladepark
Til iParken er det i tillegg levert smarthusløsninger, sanntidsmålere og elbilladere, som gir beboerne de aller beste forutsetningene for å leve på lag med miljøet.
Alle leilighetene leveres med tjenestene LIVE (overvåking av strømforbruket i sanntid) og Smarthus-hub (smart strømstyring) fra Polar Kraft. Produktene gjør det mulig for beboerne å gjøre tilpasninger slik at hjemmet deres fungerer på en energieffektiv måte.
Polar Kraft har også levert elbilladere til iParkens parkeringskjeller, med tilhørende betalingsløsninger og brikkestyring, samt etablert en felles utendørs ladepark som åpner for effektiv lading for beboere og besøkende.
- Hva har vi lært av iParken-prosjektet?
- iParken har vært et svært lærerikt prosjekt for oss å ta del i, og det har vært nyttig å følge hele byggeprosessen fra plantegninger til ferdigstilte bygg. Det viktigste vi tar med oss er at vi har fått på plass gode tekniske løsninger som gjør oss godt rigget for å levere energitjenester til kommende prosjekter, forteller Hanssen.
- En del av løsningen
Prosjektsjef Bernt Charles Hargaut i Corponor opplever at iParken har banet frem en ny og grønnere vei for selskapet, og konkluderer med at prosjektet har gitt mersmak.
- Er folk flest klare for denne måten å bo og leve på?
- Ja, vi opplever at kundene for alvor begynner å få øynene opp for energieffektive boliger og fordelene som denne boformen fører med seg. Dette både i forhold til å bo og leve på en måte som er på lag med miljøet, men også fordi kjøpet klassifiserer for grønne lån med de beste lånebetingelsene fra banken. Smarte hjem er og blir en del av løsningen for å få ned klimagassutslippene, og vi er glade for at iParken har vært starten på denne reisen for oss, avslutter Hargaut.
Om iParken:
- Boligprosjekt bestående av 114 leiligheter fordelt på fire lavblokker.
- Prosjektet er det første i sitt slag i Bodø med såkalt grønn boligstandard. Dette betyr blant annet gjenbruk av betong i byggefasen, fasader med trekledning - og vannbåren varme fra solenergi og varmepumper.
- Uteområder bestående av blant annet nyttevekster og frukttrær, samt områder der beboerne kan dyrke selv.
- Alle boenheter henter energi fra solceller på takene, luft-til-vann-varmepumper og fra opprinnelsesmerket kraft.
- Beboerne kan selv overvåke sitt eget energiforbruk, og enkelt gjøre tilpasninger for å holde forbruket nede.